Tradicionalni slovenski zajtrk
Vsako leto imamo v novembru Tradicionalni slovenski zajtrk, ki je letos potekal pod sloganom »Moja naj hrana«. Otroci se ga vedno veselijo, saj je sestavljen iz dobrih sestavin, ki so poleg tega še zdrave in prinešene iz našega lokalnega okolja. Kruh, maslo, med, jabolko in mleko so živila, ki smo jih zaužili in čeprav bi lahko kdo rekel, da to ni nič posebnega, je glavni namen Tradicionalnega slovenskega zajtrka v ozaveščanju o zdravi in lokalno pridelani hrani. Poleg tega smo v istem tednu spoznavali tudi različne tradicionalne slovenske jedi, saj je bil celotedenski jedilnik prepleten z različnimi jedmi, ki so značilne za naše okolje.
Tradicionalni slovenski zajtrk nas je spodbudil, da smo v skupinah izvajali različne dejavnosti, s katerimi so otroci spoznavali pomen kmetijstva in čebelarstva, seznanjali so se z načinom pridelave posameznih živil in se učili o zdravi in raznovrstni prehrani. Otroci so obiskali čebelnjake, ustvarjali na temo čebel in tradicionalne hrane, oblačili so se v kostum čebelice, ob knjigah in slikovnem gradivu so spoznavali od kje dobimo hrano, v eni skupini pa so spekli čisto svoj kruh. V petek, 15. 11. 2024, so nas pri zajtrku obiskali tudi trije čebelarji, ki so nam predstavili svoje delo, nam pokazali pripomočke, ki jih potrebujejo in nas spraševali, koliko kaj vemo o čebelah. Otroci so seveda pogumno in samozavestno naštevali vse, kar so vedeli o čebelah in medu.
»Tradicionalni slovenski zajtrk nam je zelo dober!« in »Prosim, še bi!« se je slišalo iz naših igralnic. Hvala vsem, ki ste sodelovali pri naših dejavnostih, hvala Društvu kmečkih in podeželskih žena za sladke medenjake in hvala čebelarjem za obisk, s katerim ste ta dan naredili še bolj poseben.
Metka Oblak