Dnevi eksperimentov

Na ravni celotnega vrtca smo v mesecu marcu, malo pa tudi v aprilu, izvedli »dneve eksperimentov«. S poizkusi smo otrokom preko njihove lastne aktivnosti, na njim razumljiv in zanimiv način približali naravoslovje: odkrivali so lastnosti predmetov, tekočin, zmesi in plinov ter njihovih fizikalnih značilnosti. Nabor izvedenih dejavnosti je bil zelo pester in raznolik.
Čebele so izdelale Lunino površje, Lava lučko in sadno ognjeno kroglo, opazovali so Žejno svečo, Moker poper in Dirkaške vžigalice. V skupini Metuljev so ugotavljali, zakaj padalci varno pristanejo na tleh in naredili poizkus z vulkanom, kjer so opazovali reagiranje več snovi. Pikapolonice so izvedle poizkuse, v katerih voda in zrak poganjata predmete, preizkušale so plovnost trdnih snovi in ugotavljale pogoje za gorenje sveče. Navdušil jih je tudi preizkus s padalcem. Tudi v prvem starostnem obdobju so otroci doživeli veliko zanimivosti: Mravlje so z oljem, vodo in barvo pričarale vodni ognjemet, opazovale vulkan in eksperimentirale s čutili: z zaprtimi očmi so okušale in prepoznavale različne vrste sadja. Žabice pa so izvedle izkustveno igro z brivsko peno in kinetičnim peskom ter opazovale plovnost predmetov.
Mesec marec je bil tako naravoslovno naravnan, v tovrstnih dejavnostih otroci zelo uživajo, saj se pred njihovimi očmi dogajajo prave čarovnije.

U.L.

(Skupno 30 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost